Autor interviu 162 – Dragomir Ioana Amalia


Dragomir Ioana Amalia

România, Târgoviște

Vârsta 30

La vârsta de 15 ani, după foarte multe cărți citite, am început să scriu primul volum din ceea ce se contura atunci ca o trilogie, o fantezie care nu a văzut niciodată lumina tiparului, lovindu-se de lipsa de încredere a editurilor, într-un scriitor prea tânăr. În prezent, această fantezie este în lucru, maturizându-se alături de autoarea sa.

Chiar dacă primul meu volum a rămas în sertar și specializarea aleasă avea să mă ducă tot mai departe de scris și de literatură, la finalizarea studiilor am ales să revin la vechile pasiuni, transformând scrisul într-un job full time. De la debut și până în prezent am scris peste 42000 de articole, referitoare la subiecte și domenii diferite, publicate în mediul online, atât pe bloguri cât și pe site-uri cu autoritate.

Profesie: inginer în automatizări și informatică industrială (pe diplomă), content writer cu normă întreagă.

Sfera este o poveste despre oameni şi umbre. Este o poveste fantastica despre iubire, despre onoare şi despre ură. Într-o lume magică, deasupra căreia planează Sfera, dorinţa de putere orbeşte vrăjitorii şi îi duce cu paşi mari spre distrugerea realităţii pe care o cunosc. Din lumea lor liniştită, din mijlocul Sferei, umbrele decid că este momentul să intervină, sărind în ajutorul oamenilor.

Într-o lume aflată în pragul distrugerii, Sabrina își redescoperă puterile și luptă alături de propria umbră pentru a readuce armonia, fără să știe că în Sferă, soarta ei este deja scrisă. În primul volum vei afla cine este de fapt Sabrina și cât de puternică este, dar și că, indiferent de abilități și forță fizică, sentimentele sunt cele care dictează deznodământul.

Romelia:   CARE ESTE GENUL DE CARTE PREFERAT?

Dragomir Ioana Amalia:   Fantasy și horror, dar, dacă ar fi să aleg între cele două, aș rămâne la fantasy.

Dragomir Ioana Amalia:   Fantasy și horror, dar, dacă ar fi să aleg între cele două, aș rămâne la fantasy.

Romelia:   AVÂND ÎN VEDERE EXPERIENȚA TA, CE LUCRURI DOREȘTI SĂ SCHIMBI ÎN CEEA CE PRIVEȘTE STILUL TĂU?

Dragomir Ioana Amalia: Nu consider că am foarte multe de schimbat. Singurul aspect la care cred că mai trebuie să lucrez este complexitatea temelor, pentru că toate se încadrează la serii și chiar îmi doresc să public și cărți într-un singur volum.

Romelia:   CE A INSPIRAT IDEEA PENTRU CARTEA TA?

Dragomir Ioana Amalia:   Am pornit de la o combinație de cărți și de la un personaj preferat din Harry Potter – Severus Snape. Cred că Alexander din Sfera a rămas încă o versiune mai tânără a lui Severus. Ulterior, m-am detașat complet de seria Harry Potter și am reușit să obțin o carte originală, în care sunt exclusiv ideile mele.

Romelia:   CUM AI DESCRIE CITITORUL IDEAL AL ​​CĂRȚII TALE?

Dragomir Ioana Amalia:   N-am un portret al cititorului ideal. Când am publicat cartea, am considerat că mă adresez cititorilor între 16 și 30 de ani, dar am descoperit că Sfera a fost apreciată mai mult de persoane din afara acestui interval de vârstă. Cred că cititorul ideal ar fi o persoană care se detașează din când în când de realitate și care caută lumi noi în care să evadeze.

Romelia:   TE-AI DOCUMENTAT ÎN CEEA CE PRIVEȘTE SUBIECTUL CĂRȚII TALE SAU AI CREAT O LUME NOUĂ ȘI UNICĂ?

Dragomir Ioana Amalia:   În primul și al doilea volum din Sfera (urmează să apară), nu m-am documentat. Am creat o lume nouă. Pentru volumul trei urmează să mă documentez pentru vestimentația personajelor, deși lumea va rămâne tot unică.

Romelia:   CÂT DE IMPORTANTĂ A FOST EDITAREA PROFESIONALĂ PENTRU DEZVOLTAREA CĂRȚII TALE?

Dragomir Ioana Amalia:   Foarte importantă. La final, a ieșit o carte de care chiar sunt mândră. Întotdeauna am preferat cărțile făcute bine și încă mă uit la detalii precum calitatea hârtiei, calitatea copertei, modul în care este legată o carte sau rezistența cărții și mi-am dorit ca și cartea mea să fie foarte bună, având în vedere aceste criterii.

Romelia:   CARE A FOST CEA MAI GREA SCENĂ DE SCRIS ȘI DE CE?

Dragomir Ioana Amalia:   Cea mai grea scenă nu este în primul volum. Urmează să apară odată cu volumul doi și este vorba de momentul în care Sabrina și Alexander au primul contact în urma căruia rezultă fiica celor doi, Dora. Este prima astfel de scenă scrisă de mine, altfel povestea celor doi este destul de cuminte și am încercat să fie cât mai metaforică posibil. În final, eu zic că am reușit. Mi-a fost greu să o scriu pentru că, în general, evit cărțile de dragoste și ultimul lucru pe care mi-l doream era să iasă ceva 18+. Din fericire, am scris-o așa cum mi-am dorit și Sfera rămâne o carte care poate fi citită și de adolescenți.

Romelia:   CARE CARACTERE DIN CARTEA TA SUNT CELE MAI SIMILARE CU TINE SAU CU OAMENII PE CARE ÎI CUNOȘTI?

Dragomir Ioana Amalia:   Hallur – bunicul Sabrinei – seamănă destul de bine cu bunicul meu. Eva și Chris chiar au fost alese de două prietene, care au vrut să fie și personaje în cartea mea. Verra, mama Sabrinei, conturează parțial personalitatea mamei mele.

Romelia:   CÂT A DURAT SĂ SCRII ACEASTĂ CARTE?

Dragomir Ioana Amalia:   Am început-o la 16 ani și am terminat-o la 30, dar am făcut pauze foarte mari. În total, dacă adun zilele în care am scris, cred că a durat undeva la 3 ani, cu toate modificările.

Romelia:   CUM ȚI-A VENIT IDEEA PENTRU TITLUL CĂRȚII?

Dragomir Ioana Amalia:   Sfera este elementul central al cărții, cea care influențează destinele personajelor și de aceea este titlul întregii serii.

Romelia:   CREZI CĂ TE-AI PUTEA ÎNȚELEGE CU PERSONAJUL PRINCIPAL?

Dragomir Ioana Amalia:   Da, dar dacă ar fi să aleg între Alexander și Sabrina, l-aș alege pe Alexander ca prieten, fiind mult mai temperat și mai stabil emoțional decât ea.

Romelia:   DACĂ TE-AI PUTEA ÎNTÂLNI CU PERSONAJELE DIN CARTEA TA, CE LE-AI SPUNE?

Dragomir Ioana Amalia:   Le-aș spune că-mi pare rău pentru tot ce trebuie să trăiască din cauza mea. Încă mai cred că mi-am chinuit puțin anumite personaje, dar, în apărarea mea, aș spune că nici în viața reală nu este totul roz.

Romelia:   CARE ESTE PROCESUL TĂU DE SCRIERE? ÎȚI FACI UN PLAN ÎNAINTE DE A ÎNCEPE SĂ SCRII CARTEA SAU LAȘI PERSONAJELE SĂ TE DUCĂ ACOLO UNDE VOR ELE?

Dragomir Ioana Amalia:   Știu în linii mari ce vreau să scriu, însă modul în care se desfășoară acțiunea este dictat mai mult de personaje. Îmi stabilesc un obiectiv final și câteva idei pe care vreau să le surprind în carte și restul merge de la sine.

Romelia:   DE CE ANUME AI NEVOIE ÎN SPAȚIUL TĂU DE SCRIITURĂ PENTRU A TE AJUTA SĂ RĂMÂI FOCUSAT/Ă?

Dragomir Ioana Amalia:   Am nevoie doar de laptopul meu. Îmi este foarte greu să scriu la tastaturile altor persoane, iar pe hârtie nu prea mai pot să-mi adun gândurile deloc.

Romelia:   DACĂ AR FI SĂ SCRII O POVESTE DESPRE UN PERSONAJ SECUNDAR, CARE AR FI ACELA?

Dragomir Ioana Amalia:   Cred că despre Nimeni, deși nu e tocmai un personaj. Carol Noir ar fi un alt personaj despre care aș scrie o poveste.

Romelia:   DACĂ AI PUTEA PETRECE O ZI CU UN ALT AUTOR FAIMOS, PE CINE AI ALEGE?

Dragomir Ioana Amalia:   Joseph Delaney este unul dintre autorii mei preferați și, pentru mine, cronicile Wardstone rămân pe prima poziție în topul celor mai bune fantasy-uri citite.

Romelia:   CARE ESTE PROGRAMUL TĂU CÂND SCRII O CARTE?

Dragomir Ioana Amalia:   N-am un program fix. De obicei scriu după ce termin munca pe o zi, indiferent de oră. Uneori mă prinde miezul nopții scriind, alteori scriu mai puțin. Am zile în care nu scriu deloc și zile în care scriu foarte mult.

Romelia:   AI CĂLĂTORIT VREODATĂ CU SCOPUL DE A TE DOCUMENTA PENTRU CARTEA TA?

Dragomir Ioana Amalia:   Nu, dar urmează să vizitez niște castele pentru volumul trei. Deși fotografiile sunt sugestive, aș vrea să văd și cum se simt din interior.

Romelia:   CARE ESTE GUSTAREA SAU BĂUTURA TA PREFERATĂ ÎN TIMP CE SCRII?

Dragomir Ioana Amalia:   Nu pot să mănânc atunci când scriu. Prefer cafeaua, chiar și noaptea.

Romelia:   CUM SĂRBĂTOREȘTI CÂND TERMINI DE SCRIS O CARTE?

Dragomir Ioana Amalia:   Depinde. Cu prietenii de obicei ies la o cafea. Cu familia, sărbătoresc acasă. La primul volum din Sfera am sărbătorit și cu editura, la evenimentul de lansare, care a ieșit atât de bine încât acum vrem să îl repetăm și pentru volumul doi.

Romelia:   CE RISCURI ȚI-AI ASUMAT PENTRU A SCRIE ACEASTĂ CARTE?A MERITAT EFORTUL?

Dragomir Ioana Amalia:   Am amânat câteva proiecte pentru serviciu, pe unele dintre ele mai mult decât ar fi trebuit, dar cu siguranță a meritat efortul. În final, am adus la zi și proiectele amânate și am descoperit cât de înțelegători pot fi toți cu un autor aflat la început de drum.

Romelia:   CÂND A FOST ULTIMA DATĂ CÂND ȚI-AI CĂUTAT NUMELE PE GOOGLE ȘI CE AI GĂSIT?

Dragomir Ioana Amalia:   Cred că acum aproximativ o lună. Am găsit Sfera în mai multe locuri și mare parte din articolele pe care le public săptămânal în Gazeta Dâmboviței.

Romelia:   CARE ESTE SLĂBICIUNEA TA CA SCRIITOR?

Dragomir Ioana Amalia:   Lipsa de încredere în ceea ce fac cred că ar fi cea mai mare slăbiciune, dar simt că am lucrat mult la asta de la Sfera și până acum. Am învățat să nu mă mai sperie chiar atât de tare criticile și să-mi evaluez mai corect aptitudinile.

Romelia:   SPUNE-NE CEVA AMUZANT DIN VIAȚA TA DE ADULT.

Dragomir Ioana Amalia:   Mi-au venit în minte mai multe momente amuzante, dar voi povesti unul care are legătură cu Sfera. Pentru mine lansarea a fost un moment cu multe emoții și m-am pregătit cu un discurs, pe care l-am și scris, dar și cu o ținută care să fie potrivită unui eveniment cultural. Eu sunt fan ținute casual și pantofi sport. Ei bine, pentru că trebuia să conduc până la sala unde a avut loc lansarea, am  plecat în bascheți de acasă și cu pantofii în cutie, în portbagaj. Am plecat la drum, repetând discursul în gând, discurs pe care l-am uitat complet când am coborât din mașină și pe care a trebuit să îl improvizez ulterior, de la zero, pentru că mintea mea se comporta ca și când niște spiriduși au decis să râdă de mine și să amestece cuvintele vechiului discurs. Am fost tare mândră de mine, până am ajuns înapoi la mașina și, când am deschis portbagajul am văzut și cutia cu pantofii neatinși. Abia atunci mi-am dat seama că eu am fost la propria lansare cu bascheții mei cei de toate zilele, care arată ca și când ar fi prins cel puțin un război.

Romelia:   DESCRIE-TE ÎN CÂTEVA PROPOZIȚII. SPUNE-NE CEVA CE NU ȘTIM DESPRE TINE ȘI CEVA CE URĂȘTI LA NIVEL MONDIAL.

Dragomir Ioana Amalia:   Dacă ar fi să mă definesc în câteva cuvinte, aș spune despre mine că sunt un copil care a uitat să crească. Îmi place să visez. Pentru mine, scrisul a devenit un job cu normă întreagă. Am început cu web design și SEO, dar am ales să rămân la content writing. Îmi plac desenele animate și jocurile RPG bine făcute, puzzle-urile complexe și cărțile bune. Cred că ceva ce nu știu decât cei apropiați, pentru că mă străduiesc tot timpul să ascund asta, este că sunt introvertită. Cred că cel mai tare urăsc faptul că, sub apanajul politically correctness, au loc acțiuni absurde, cum ar fi modificarea cărților și a filmelor. Ultima și cea mai dezamăgitoare serie din punctul acesta de vedere a fost Witcher.

Linkuri de unde poate fi cumpărată cartea:

https://www.bifrost.ro/carti-2

https://carturesti.ro/carte/sfera-volumul-i-1187563420

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.